lauantai 16. huhtikuuta 2011

Pitaleivät itsetehdyillä kebabilla ja kastikkeilla


Pitaleivät itse tehdyllä kebabilla ja erilaisilla kastikkeilla. Myös kasvisversio.

Tein lauantaina itse kebabia ja pitaleipiä. Meillä ole myös kasvissyöjä vieraana joten Miska sai lihan tilalle vuohenjuustoa. Tein myös erilaisia kastikkeita. Mietoa valkosipuli-jogurtti kastiketta, tulista tomaattisalsaa ja mietoa ananassalsaa koska Miska ei pidä kovin tulisista sooseista ja se sopi hyvin vuohenjuuston kanssa. Lisukkeiksi tein erilaisia kasviksia. 
Tässä ruoassa hauskinta oli, etten ole koskaan tehnyt näistä mitään aikaisemmin. Enkä ole myöskään syönyt koskaan ennen kebabia. Joten annoin poikien arvoida maun lihan suhteen ja sainkin todella hyvät arviot. Pekka ei kuulemma haekkaan enään kebabia lähi pizzeriasta. Ateriassa on paljon hommaa, mutta kun kebab on uunissa niin kauan aikaa, on reilusti aikka tehdä kaikki muu. Tässä tulee paljon erilaisia astioita joten itse ainakin tiskaan samantien kun olen astian tyhjentänyt, näin vältyn hirveältä tiskivuorelta.. Mutta tässä siis itse ateria.



Pitaleivät erilaisilla täytteillä:

Tarvitset:

Salaattia
Kaalia
Tomaattia
Kurkkua
Sipulia

Kasvissyöjälle:

Vuohenjuustoa

Itse tehty Kebab

800g naudan jauhelihaa
tuoretta habaneroa
20-25g suolaa
reilusti rouhittua mustapippuria
yrttejä (basilika,oregano,minttu yms.)
cayanepippuria
paprikajauhe

Jogurttikastike
2 dl turkkilaista jogurttia.
2 valkosipulinkynttä
1-2 tl valkosipulijauhetta
½ tl rouhittua mustapippuria
hippu suolaa
½ tl sokeria
3 lehteä tuoretta basilikaa
3 lehteä tuoretta minttua

Tulinenkastike
2 dl paseerattua tomaattikastiketta
½ sipulia
1 kuivattu chilipalko
mustapippuria
valkopippuria
hippu suolaa
hippu sokeria
reilusti tuoretta basilikaa
muita yrttejä
paprikajauhetta
cayanejauhetta
(cajun mausteseosta)

Ananas-tomaattisalsa

2 tomaattia
1 prk tai ½ tuoretta ananasta (itse käytin tuoretta)
½ sipulia
2 valkosipulinkynttä
tuoretta chiliä
3-4 rkl tomaattisosetta
tuoretta basilikaa
mustapippuria
korianteria
suolaa
sokeria
oliiviöljyä
1-2 tl maissitärkkelystä

Pitaleipä 6-8 kpl


Valmistus:

1. Valmista Kebab ohjeen mukaan

2. Valmista erilaiset kastikkeet maustumaan jääkaappiin ohjeiden mukaan

3. Aloita pitaleipien valmistus kun olet ottanut kebabin pois uunista.

4. Kun pitaleivät ovat valmiit, voit aloittaa salaatin teon. Voit tehdä vihanneksista salaatin tai tarjoilla eri kulhoista, jotta kaikki voivat ottaa mitä haluavat leipänsä väliin.

5. Tarjoile ruoka.



Itsetehty Kebab

Valmistus:

1. Laita uuni lämpiämään 100 asteeseen.

2. Laita jauheliha suureen kulhoon ja vatkaa sitä sähkövatkaimella niin kauan, että lihan syyt rikkoutuvat. Vatkasin itse noin 10-15min.

3. Lisää jauhelihan joukkoon mausteet, vatkaa vielä muutamia minuutteja. Mausteita kannattaa laittaa reilusti koska liha imee makuja paljon itseensä. Laitoin itse noin 1rkl yrttejä, 1-2 tl cayanea ja saman verran paprikajauhetta, mustapippuria 2rkl, habaneroa pieneksi silputtuna reilu 1tl, siemeniäkin voi laittaa jos tykkää tulisesta. Me siis tykkäämme joten mausteita reilusti.

4. Muotoile massasta noin 10 cm halkaisijaltaan oleva pötkylä ja kääri se tiukasti folioon. Folioo saa olla noin 3 kerrosta. Aseta pötkylä uunipellille folion sauma ylöspäin.

5. Paista pötkylää uunissa noin. 4 tuntia, itse paistoin 3h 45 min 100 asteessa siten nostin lämpötilaa 125 ja pidin vielä puolituntia.

6. Kun olet ottanut kebabin uunista anna sen vetäytyä vielä ½ – 1h tai kauvemmin. Tämän jälkeen voit syödä kebabin heti tai laittaa sen vielä kylmään. Itse pidin jääkaapissa vielä reilun tunnin. Leikkaa kebabista mahdollisimman ohuita viipaleita ja syö mieleiselläsi tavalla.


Jogurttikastike

Valmistus

1. Silppua valkosipuli pieneksi, samoin basilika ja minttu. Lisä kaikki aineet jogurtin sekaan ja sekoita tasaiseksi. Anna maustua jääkaapissa. Itsellä oli n. 2 tuntia.


Tulinen kastike

Valmistus

1. Silppua sipuli ja basilika. Murskaa kuivattu chilipalko.

2. Kuumenna tomaattikastike kattilassa ja lisää siihen kaikki ainekset. Anna keittyä hiljalleen liedellä noin 1/2h, että kaikki maut pääsevät irti. Anna vielä keittämisen jälkeen maustua jääkaapissa.


Ananas-tomaattisalsa

Valmistus


1. Tee ristiviilto tomaatteihin ja laita ne kiehuvaan veteen noin 10 sekunniksi, jonka jälkeen siirrä ne jääkylmään veteen. Kuori tomaatit. Poista tomaateista sisus, mutta laita ne talteen.

2. Kuutioi tomaatit ja ananas. Silppua sipuli,valkosipuli ja chili. Itse laitoin hillitysti, koska halusin tehdä hieman vähemmän tulista. Laitoin siis yhden kokonaisen palon.

3. Kuullota sipuli ja valkosipuli öljyssä. Lisää joukkoon ananas, kuullota muutama minuutti. Lisää tomaattikuutiot. Keitä noin 30min hiljaisella lämmöllä. Nosta tämän jälkeen lämpötilaa esim. 4 asteelle

4. Lisää keitokseen mausteet ja tomaattisose. Sekoita maissitärkkelys tomaattien sisustasta irronneeseen liemeen. Sekoita tämä neste keitokseen kokoajan sekoittaen. Kaikkea ei tarvitse käyttää, arvioi itse kuinka paksua salsasta haluat. Tämän jälkeen keitä vielä hetki.

5. Lisää salsa kulhoon. Anna salsan kylmetä ensin pöydällä, siirrä sitten jääkaappiin.

1 kommentti: